RO: #3 Newsletter-ul clubului de investiții – Tesla, Square, Berkshire și Bitcoin

Salutare investitorilor. Vreau să încep ediția a 3-a prin a ura bun venit celor 70 de membri care s-au adăugat la club în ultimele 2 luni. Dacă nu v-ați abonat încă ca să primiți notificări prin email cu edițiile noi ale newsletter-ului, acum e momentul. De asemenea, pentru că totul să aibă sens vă recomand să începeți de la ediția #1 a newsletter-ului în Română sau în Engleză.

Un mare mulțumesc tuturor celor care mă susțin pe Patreon. E un grup mic încă și asta îmi dă un sentiment de intimitate. Reamintesc patronilor că au parte de suport dedicat, articole premium (în curând) și din când în cînd – acces la informații și ideile care-mi vin pentru următorul newsletter.

Să începem însă cu portofoliul virtual creat în octombrie:

Virtual investment newsletter Portfolio

Rezultatele sunt excepționale și deși e mult prea devreme să judecăm, avem un profit (Pe hârtie) de 28% în primele 3 luni. Not Băd, cum am zis în versiunea în engleză a acestei ediții. Pentru context, investitorii care aveau portofolii de 100.000$ au câștiguri (pe hârtie) de 28.000$ în doar 3 luni. Dacă ne uităm la întregul an 2020, rezultatele sunt absurde (de bune).

Ce se întîmplă cu companiile în care investim?

În primul rând, Tesla a fost adăugată în indexul S&P500 și asta a declanșat a doua etapă a creșterii Tesla de la 400$ la 650$/acțiune în ziua includerii, vineri, 18 Decembrie 2020. Fondurile care urmăresc indexul S&P500 nu au avut de ales decât să cumpere exact în ziua aceasta aproximativ 10% din toate acțiunile Tesla de pe piață. Comitetul S&P500 a analizat și posiblitatea ca Tesla să fie inclusă în două tranșe dar în ultimă instanță au decis să o includă într-o singură zi – cea mai mare companie inclusă vreodată în indexul S&P500. Astfel, pe 18 Decembrie, la ora 16:00 când piața s-a închis aproximativ 10% din acțiunile Tesla și-au schimbat proprietarul contra prețului exorbitant de 695$/acțiune. În termeni de dinainte de stock-split-ul din August de 1 la 5, asta înseamnă că ei au plătit 3400$/acțiune Tesla. Este incredibil că doar un an în urmă cumpăram aceleași acțiuni cu 300$ bucata și prețul de 3400$ era ținta noastră pentru anul 2025-2027. Iat-o în toată gloria, a 6-a ce-a mai valoroasă companie din lume:

Cei dintre noi care urmăresc tesla îndeaproape știu că acesta este doar începutul și cand vor atinge producția de 3000GWh de baterii (actualmente 100GWh) și 10-15 milioane de mașini vândute anual precum și multe multe alte produse – Tesla va fi pe locul #1 în lista aceasta. Cu toate astea, pe termen scurt Tesla are o evaluare absurdă și trebuie să fim prudenți. În interiorul clubului original de investiții (5 membri) am analizat și posibilitatea să vindem o parte din acțiunile noastre Tesla dacă index-urile ar fi plătit un preț absurd pentru ele. Elon Musk a scris angajaților că acțiunile Tesla s-ar prăbuși ca un sufleu sub un ciocan dacă nu își ating scopurile în următoarele trimestre. Însă oricum Tesla a avut un trimestru Q3 incredibil și este pe cale să livreze peste 180.000 mii de mașini în Q4, ceea ce e de 3 ori mai mult decât au livrat doar câteva trimestre în urmă. Jim Cramer a explicat mai distractiv cât de grozave sunt rezultatele companiei. Managementul Tesla recunoaște însă că acțiunile au început să fie supra evaluate, și au vândut de două ori câte 5 miliarde de dolari în acțiuni la această evaluare obscenă. Tesla termină anul cu 20 miliarde dolari în cash, și una din cele mai viguroase balanțe financiare din industria auto și singurul brand auto care și-a extins vânzările într-o pandemie globală.

În al doilea rând, Square s-a descurcat bine datorită raliului recent al Bitcoinului, datorită faptului că au investit 50 de milioane $ în Bitcoin dar și datorită succesului continuu al aplicației lor cash app în Q3 2020. Pe lângă alte produse noi, Square a introdus un card care în loc să-ți întoarcă înapoi un procent mic în dolari, cum e tipic în SUA, îți întoarce Bitcoin 🙂

Square stock price in Q3 2020

Acțiunile Square nu sunt urmărite la fel de intens ca și Tesla așadar analize profunde găsesc mai rar – cu excepția rapoartelor companiei.

Berkshire a terminat Q3 2020 cu o cantitate record(iarăși) în cash, dar cel mai important e că Berskhire și-a cumpărat înapoi propriile acțiuni în cantități obscene: 9 miliarde de dolari în buy-backs. Asta înseamnă că 2% din acțiunile companiei au fost cumpărate înapoi și retrase de pe piață pentru că Warren Buffet înțelege că acțiunile BRK.B sunt sub-evaluate de piață. Asta înseamnă că acțiunile nu pot scădea semnificativ sub 200$ și că așteptăm momentul când piața se va întoarce cu fața spre value stocks:

Veniturile Berkshire în Q3 2020 au scăzut însă, pentru că Berkshire operează în industriile clasice care au fost lovite de pandemie și lockdown-uri.

În ultimul rând, Bitcoin-ul a crescut masiv precum au prezis toți dar și noi în ediția #2 a newsletter-ului. Creșterea e datorată scăderii recompensei minerilor în jumătate, ceea ce înseamnă că pe piață scade oferta de Bitcoin și prețul crește automat. Acest eveniment se repetă a 3-a oară în ultimul deceniu și e un catalizator important al creșterilor în Bitcoin:

Pretul bitcoin după fiecare înjumătățire a recompensei pentru mineri

Multe companii au continuat să investească în Bitcoin (Recent și Elon Musk s-a întrebat dacă ar trebui să investească balanța Tesla în Bitcoin) și un segment despre Bitcoin rulează cel puțin o dată pe zi la CNBC. În rezultat, prețul la Bitcoin a explodat și a depășit cu 4000$ maximumul atins în 2017, atingând 24.000$ recent:

Personal, mi-am dublat investiția originală în Bitcoin însă cred în continuare că oamenii vor fi șocați de prețul pe care-l va atinge BTC în următoarele 12 luni și cumpăr în continuu- pentru motivele pe care le voi explica mai jos. Am alocat agresiv, 10% din toată valoarea mea netă în Bitcoin. În ultimele luni am învățat două lucruri importante despre acest subiect:

  1. Protocolul Lightning care operează pe baza la Bitcoin a fost creat și permite transferul instant de Bitcoin între 2 sau mai multi participanți – astfel rezolvând problema tranzacțiilor lente în Bitcoin. Lightning permite de pildă, magazinelor să fie plătite, instant, în Bitcoin. Tranzacția nu este propagată în BlockChain(Registrul distribuit al Bitcoin-ului) care este partea lentă și asta permite protocolului Lightning să ofere tranzacții instante între doi participanți care cad de acord asupra unei tranzacții spre deosebire de blockchain unde toată lumea trebuie să cadă de acord asupra unei tranzacții – un proces lent.
  2. Am învățat că Bitcoinul are în esență 4 modele sau teorii care-i explică valoarea cu următoarele prețuri per Bitcoin:
    1. Bulă/manie – în acest caz ar valora 0$/Bitcoin
    2. Valută nișă pentru oamenii din IT/Libertarieni – preț țintă între 10.000$ -100.000$ per bitcoin.
    3. Înlocuitor pentru Aur. Preț de 100.000$-600.000$ per bitcoin.
    4. Valuta de rezervă a planetei – Preț peste 10.000.000$ Per bitcoin.

Bitcoin-ul se află acum undeva între etapa 2 și 3, tranziționând de la o nișă la un înlocuitor digital pentru aur, mai ușor de transportat și folosit. Prețul în acest ciclu va varia între 100.000$ și 600.000$ Per Bitcoin.

În ultimul rând – tiparnița de dolari americani vuiește. Guvernul SUA injectează aproximativ 1 Trillion de dolari pentru ca să salveze economia la final de 2020. Dacă nu ați văzut încă acest video (lung) și comic despre inflație acum e momentul – Guvernul SUA nu se va putea opri din printat dolari niciodată. În esență asta înseamnă că Aurul și Bitcoinul vor crește enorm, sau viceversa, USD și EUR se vor devaloriza enorm față de Bitcoin și Aur. Mulți își fac griji, pe bună dreptate, că dolarul se va prăbuși. Iată de ce:
Guvernul SUA a sărăcit populația prin imprimare de bani, devalorizând valuta în care ei sunt plătiți și în care își salvează rezultatul muncii și în același timp umflând prețurile la casele pe care oamenii vor să le cumpere. Acum, cu milioane de americani care nu-și pot permite chiria casei în care trăiesc din cauza aceleiași inflații guvernul trebuie să-i salveze. Cum? Tipărind și mai mulți bani. E un cerc vicios. Nimic bun nu iese din tipăritul de valute și opțiunile pe care le au politicienii sunt din ce în ce mai rele – or salvează populația sărăcită și distrug dolarul în proces sau nu se ating de tiparniță și populația suferă în sărăcie și economia e distrusă în lipsa consumatorilor. Guvernul SUA va alege să tipărească bani de fiecare dată și comunitatea Bitcoin e Încântată!

Însă unii membri ai comunității ca Jeff Booth care a scris o carte la tema asta, The Price of Tomorrow, își fac griji că în lipsa altor răspunsuri decât tipăritul de dolari vom trece printr-o perioadă de hiperinflație și de suferință absolută pentru o generație întreagă de Americani. Cu cât mai mulți dolari sunt tipăriți cu atât mai violentă va fi tranziția la noul sistem(Bitcoin) spune Jeff Booth.

Acum că am ajuns la finalul newsletter-ului vreau să vă reamintesc că s-ar putea să fim pe marginea unei corecții enorme a pieței de acțiuni – O piață care mizează pe împrumuturi la dobânzi de 0%, pe tipăritul de bani de către băncile centrale și în care circulă euforia pentru profituri de 300% în ziua intrării pe bursă (Door Dash, Airbnb). Suntem, după mulți indicatori, într-o bulă similară cu cea din 2000. Cine conduce această paradă întrebați? Chiar Tesla.

Compania valorează azi pe piață de parcă ar avea deja vânzările proiectate pentru anul 2025, deși suntem încă în 2020. Dacă se sparge bula, nu doar Tesla dar și Apple, Amazon, Netflix și orice altă companie publică va cădea într-o prăpastie adâncă. Vă amintesc și că nu am avut o corecție pe bursă adevărată de 12 ani iar o depresie economică din 1929. Avem atâția factori care concurează să creeze o situație explozivă, m-ar mira să nu vedem artificii 🙂 Ca investitori începători, noi ne bucurăm de micile și marile corecții și abia așteptăm să cumpărăm companiile preferate, la jumătate de preț. La mulți ani și investiți precaut!

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *