Salutare tuturor investitorilor. Încep mesajul celei de-a 7-a ediții a acestui newsletter cu mesajul din ediția a 5-a:

[…] dacă v-ați abonat recent, veți simți nevoia să citiți și edițiile precedente ( 1, 2, 3 și 4 ) ale acestui newsletter. Așa încât să înțelegeți în detalii ce este piața de acțiuni, cât de contraintuitivă este și cum să acceptați scăderile și să vă bucurați de ele, dar și ce este cu adevărat Bitcoin. Veți învăța, de asemenea, cum ne comportăm când piața de acțiuni scade, de ce investim în Tesla și Berkshire, de ce Bitcoin e pe cale să revoluționeze lumea finanțelor și cum acesta vă protejează de inflație.

https://danursu.com/ro-5-newsletterul-clubului-de-investitii-standardul-bitcoin/

În retrospectivă, multe din sfaturile din edițiile precedente rămân valide și acum. Precum bine știți am decis să creăm conținut pe YouTube dar acel mediu s-a adeverit neprielnic pentru discuții profunde și pline de idei noi. De aceea am decis să mai revin, ocazional la un newsletter în formă scrisă la care pot face referință mult timp după ce a fost scris. Așadar ce se întîmplă pe piețele de capital?

Precum am prezis și menționat de zeci de ori inflația adevărată creștea mult mai repede decît FED-ul, ECB-ul și multe alte bănci centrale realizau în 2020 și 2021. Asta în mare parte pentru că ei urmăresc indicatori lenți care îi face să aibă o poziție reacționară, și nu realizează amploarea fenomenului decât mult după ce s-a consumat.

Puși în fața inflației record și întîrziind să o anticipeze băncile centrale nu au de ales decît să o stăpînească – altfel valutele și-ar pierde total puterea de cumpărare. FED-ul(banca centrală SUA) a decis să mărească dobînzile de 3 ori cu 0.5%, 0,5% și 0,75% respectiv pentru ca dobînda nominală să atingă 1.5-1.75%. Mărirea dobânzilor – în cele mai multe cazuri duce la contractarea piețelor de capital și scăderi pe burse dar și scăderea inflației deși nu imediat. Pe măsură ce costul banilor crește iar banii ușor de obținut dispar – toată lumea își reconsideră investițiile.

ECB(banca “centrală” UE) e mereu cu un pas în urmă și începe tentativa de a stăpîni inflația în UE dintr-o poziție și mai proastă. Nu doar au subestimat inflația dar pentru că în UE am avut dobînzi negative pentru o perioadă îndelungată – tenativele de mări dobînzile par să fie aproape să provoace colapsul cîtorva țări din sud provocînd intervenția ECB. Asta înseamnă că ECB are de ales între potolirea inflației cu dobînzi mărite sau colapsul țărilor cu datorie publică mare. Mai multe detalii veți găsi în grupul nostru Telegram la acest subiect. Pentru că ECB nu poate stăpîni inflația și întări EURO fără să provoace o criză economică și potențial o nouă criză a datoriilor EURO și-a pierdut semnificativ din valoare față de dolarul american. Investitorii anticipează că UE nu va putea întări EURO și fug la dolarul american.

BOJ (banca centrală Japoneză) se află într-o poziție și mai proastă. După decenii de Quantitative Easing, Japonia a decis să fixeze dobînzile la 0.25% (proces numit Yield Curve Control) ca să prevină o creștere a costurilor de împrumut. Felul în care ei implementează asta este prin printare monetară – ceea ce a trimis yen-ul japonez aproape în colaps față de dolarul american. Nivelul de încredere al investitorilor în politica monetară japoneză și yen este la minime absolute.

Rezumînd – deși SUA nu se află în cea mai bună situație și suferă de inflație de peste 8%, alte regiuni se află în situații și mai disperate: fără propria producție de energie/petrol (UE) sau cu factori demografici în declin(Japonia). Spre deosebire de cîteva alte valute dolarul american a crescut semnificativ. Desigur față de bunuri reale dolarul și-a pierdut din puterea de cumpărare – asta e definiția inflației. Există o teorie numită dollar milkshake theory care explică că din valutele moderne dolarul s-ar putea să fie ultima care rămîne în picioare. Desigur dolarul american s-a “apreciat” și față de stocks și Bitcoin.


În ultimele luni piețele au urmat un pattern simplu: Cresc imediat după declarațiile președintelui FED și scad la nici o zi după, testînd minime noi cu fiecare ocazie. Majoritatea companiilor speculative au scăzut 80%, Bitcoin 70%, Tesla 43%, Berkshire și Apple 25% față de maximele anterioare. Pentru că am avut și avem modele de investiții și nu cumpărăm decît la prețuri atractive portofoliul de acțiuni al clubului de investiții e încă pe plus dar per total scăderea semnificativă în prețul Bitcoin îl aduce în roșu. În roșu desigur e și indexul S&P500. Înainte de toate hai să vă amintesc cum înfruntăm noi, recesiunile. Iată metoda noastră de investiții din ediția numărul #1 a acestui newsletter:

Mentalitatea unui investitor în Corecții sau crize economice:

De cele mai multe ori, mai ales în presă, se instalează panica atunci când acțiunile scad și euforia atunci când acestea cresc. Analiștii îți recomandă să vinzi acțiunile pe timp de criză și să le cumperi cand piața își revine pentru că asta e natura umană – în extreme. Deși e contra-intuitiv, un investitor trebuie să facă exact opusul: 

Să cumpere acțiuni atunci când piața scade și totul e foarte ieftin. 

Să aștepte euforia, când actiunile cumparate ieftin devin foarte scumpe și, dacă vrea să le vândă – se va alege cu profit.

Acest ciclu durează tipic de la 2 pînă la 7 ani.

O să amintesc că am menționat de multiple ori în video-urile din Noiembrie 2021 că ne pregătim de o corecție și că adunăm cash pentru o inevitabilă corecție a unei bule care culminase – credeam noi atunci. Am și vîndut 10% din acțiunile noastre Tesla și, personal, am cumpărat opțiuni care se apreciau în cazul unei scăderi semnificative în ETF-ul ARKK.

Acum că suntem într-o corecție(scădere a bursei) și o potențială recesiune economică (scădere a economiei reale) încercăm să cumpărăm la prețuri mici companiile noastre preferate aplicînd însă modelele de investiții (Tesla și Netflix) create în ultimele luni . Iată cum ne uităm la diverse poziții ale portofoliului.

Berkshire continuă să fie o companie stabilă și undervalued cu cantități mari de cash care devin foarte valoroși. Nu adăugăm la poziția asta pentru că era o poziție defensivă anume pentru situații de criză.


Apple arată atractivă la 130$ și PE de 23 dar nu este încă clar dacă cele 120B în profituri anuale vor scădea înapoi la 100 sau chiar 80B în cazul unei contracții a economiei reale – fapt pe care piața încă nu îl încorporează în prețul acțiunilor. Dacă are loc o recesiune – Apple ar putea scădea și pînă la 70$ per share. Cu alte cuvinte la prețul actual Apple nu pare extrem de atractivă și e destul de riscantă.


Tesla și-a crescut profiturile enorm și are un forward PE de 50. La fel ca alte companii care cresc rapid – o singură greșeală ar putea reduce multiplul semnificativ și scădea prețul acțiunilor pînă în gama de 200-300$. Odată acumulată poziția nu adăugăm la ea dar acesta ar putea fi un moment bun pentru ca să începi să investești precaut.


Bitcoin pare undervalued și continuăm să-l cumpărăm dar pentru că nu avem o metodă încă să-i calculăm valoarea reală (și toate metodele noastre anterioare au eșuat) este un pic frustrant. Aceasta este și critica cea mai mare pe care i-aș putea-o aduce la Bitcoin – are utilitate reală de transfer de avere globală, necenzunrabilă și non inflaționar – dar e extrem de imprevizibil și e greu de determinat dacă prețul actual e limita de jos sau nu. Acestea fiind spuse – e mult mai ieftin decît acum 6 luni.

Netflix e o poziție nou adăugată în portofoliul nostru (1-3% din portofoliu) și continuăm să investigăm și să cumpărăm acțiuni în companie prudent. Această decizie ar putea fi inversată oricînd descoperim dovezi contrare așteptărilor noastre.


Predicțiile noastre privind corecția actuală pe care am anticipat-o dar ale cărui impact nu l-am înțeles asupra la Bitcoin sunt că ea va dura între 1 an (2022), 2 ani în cazul de bază (2022 și 2023) și 3 ani în cazul cel mai rău în funcție de cît de repede scade inflația, cît de repede lanțurile de distribuție se localizează și producția de petrol este redirecționată ca urmare a schimbărilor radicale de pe scena politică mondială.

Într-o corecție chiar și un an poate să îți pară o veșnicie așa că – trebuie să fim pregătiți pentru orice pentru că orice este posibil. O strategie prudentă și moderată de cumpărat bunuri rare sau productive la prețuri minunate nu va da greș pe termen lung. Întrebarea e cine va ajunge la celălalt capăt al tunelului și cine va renunța?

Leave a Reply