Acum 2 ani, pe 17 decembrie 2018, scriam pe Facebook o postare lungă care marca nașterea a ceea ce eu numeam- Clubul de investiții. Speram să atrag un grup mic de prieteni apropiați care să își deschidă conturi de investiții online si pe care să-i ajut să investească. Entuziasmul meu se trăgea din experiența proprie și profiturile mele modeste (+10%) încă din 2016, dar și cărțile despre investiții pe care le citeam și care mă convinseseră că piața de acțiuni oferă ocazional șanse incredibile investitorilor inteligenți (The Intelligent Investor – Benjamin Graham).

Când am anunțat clubul pe Facebook s-au alăturat timid doar 3 prieteni, care și-au deschis conturi de investiții și au depozitat între 5.000$ si 10.000$. La mai puțin de un an distață, aveam câstiguri nesemnificative în una dintre companiile în care investeam: Berkshire Hathaway și pierderi masive cu Tesla care a ajuns la un minim istoric pe 3 iunie 2019 : 178.97$, pe când noi cumpărasem la un preț mediu de 300$ acțiunea (deci pierdusem vreo 40% din banii investiți la acel moment).

Acest moment putea fi sfârșitul clubului și eram atât de dezamăgiți încât le-am scris membrilor clubului spre final de an că investițiile sunt riscante și, chiar dacă avem dreptate în privința companiei Tesla, s-ar putea să dureze ani buni până acțiunile își vor reveni și că nu mă supăr dacă se retrag din club. Un investitor a plecat din club la final de 2019 cu profituri modeste – și eu consideram clubul o idee proastă: la urma urmei, cine își roagă prietenii apropiați să se uite la pierderi în următorii 5 ani. Nu aveam de unde să știu că în următorul an teoria noastră despre Tesla se va adeveri și acțiunile vor crește de la 178$ la mai mult de 2000$ bucata – generând celor 3 membri care au avut curajul să-și păstreze acțiunile în momentele de cumpănă – între 50.000$ și 100.000$ profituri nete ( 400% – 600% profit). Faptul că încercasem și cunoșteam mașina produsă de Tesla (Model 3) ne-a ajutat enorm să avem încredere că vor reuși imposibilul.

Acest succes cu Tesla, dar și explozia pe care eu și mulți investitori americani o așteaptau de 4 ani și care a creat mulți milionari în SUA, este motivul pentru care interesul pentru Clubul de investiții a crescut exponențial, dar și motivul creării acestui newsletter.
Mai mulți oameni mi-au scris aproape același mesaj-dilemă pe care o aveam și noi în 2018 : “Am niște bani puși deoparte și aș vrea să-i investesc, dar nu știu cum, poți să mă ajuți?”.
Din păcate, nu aș putea investi fizic pentru 30 de persoane în paralel pe conturile lor de investiții. Dar, și mai important – încearcă să explici acestui grup de investitori noi (pe o parte din ei nu îi cunosc personal) de ce au pierderi ( așa cum s-a întâmplat în 2019 cu scăderea de 40%) și câți ani trebuie să aștepte pâna la recuperare. E o responsabilitate morală ( și financiară!) enormă.
De aceea am decis să lansez acestă pagină cu Newsletter-ul Clubului de Investiții – un text lung, lunar, care vă va ajuta să investiți banii liberi, vă va da sfaturi, va explica riscurile, dar și vă va permite să “copiați” mișcările pe care le fac eu in interiorul Clubului de investiții original.
Important: Investitorii cumpără acțiuni cu banii lor – anticipând profituri în viitor, dar nu le garantează, în special pe termen scurt. Riscul este că piața de acțiuni sau companiile în care investim pot avea o corecție/scădere/pierderi, iar investițiile ar putea să se recupereze abia peste câțiva ani. Iată mai jos o poză cu Indexul după care se judecă piața americană de acțiuni: S&P 500.

Dacă ai fi investit o singură dată în octombrie 2007, ar fi luat cam 6 ani până iți recuperai banii investiți. Cu zero profit după 6 ani. Acesta este riscul investițiilor și al investitorilor, iar dacă cineva caută un profit rapid – să-și dubleze banii – cea mai bună cale e să-i plieze si să-i pună înapoi in buzunar. Piața de acțiuni trebuie evitată, de asemenea, dacă anticipezi că vei avea nevoie de acești bani în următorii 5 ani. Riscul că vom avea o nouă retragere a pieței de acțiuni în următorul deceniu e foarte mare. O altă metodă faimoasă de a pierde bani pe Wall Street este să pariezi pe ce va face piața de acțiuni, mâine, într-o săptămână sau luna viitoare – asta nu este o investiție – este o speculație și nu e tipul de activitate cu care ne ocupăm noi în club (există 0 miliardari pe planetă care au făcut bani din speculație – majoritatea sunt investitori pe termen lung).
Metoda noastră de investiții:
Acum că am trecut de istoric și avertismentele de rigoare, să mergem mai departe. Metoda principală de investiție pe care o folosim noi se numește Value Investing, iar biblia pentru acest tip de investitor e cartea The Intelligent Investor de Benjamin Graham – o lectură obligatorie pentru cei care sunt interesați de investiții. În această carte Graham recomandă investitorilor să cumpere acțiuni în companii profitabile și sănătoase atunci când nimeni altcineva nu vrea să le cumpere ( în crize sau scăderi, când tututor le este frică) și să le ții pe termen lung până când piața recunoaște valoarea adevărată a acestor companii. În crizele anterioare, acțiunile multor companii valorau mai puțin decât pâmântul pe care erau construite fabricile lor. Warren Buffet, fondatorul companiei Berkshire Hathaway, a adunat o avere de câteva zeci de miliarde de dolari folosind această strategie și nu întâmplător – Warren a fost elevul lui Benjamin Graham (autorul cărții de mai sus) în anii 1950’. Astăzi Warren este director Berkshire Hathaway, compania care a adus 19% profituri anuale pentru investitorii săi timp de 50 ani continuu. 1000$ investiți în Berkshire în 1964 ar fi valorat 16.000.000,00$ (milioane) de dolari astăzi. În Clubul de Investiții noi avem o investiție semnificativă în BRK.B (simbolul pe bursă al acțiunilor Berkshire Hathway).
Ce fel de investitor vrei să fii?
Investitorul pasiv: Pentru mulți investitori cea mai bună cale este să nu investească în companii individuale ca Tesla, Berkshire, Apple pentru că, de multe ori, investitorii privați nu au timpul necesar să urmărească aceste companii îndeaproape de-a lungul a 10 ani ca să le înțeleagă. Din această cauză, pentru publicul larg există indexul S&P500 – cel despre care scriam mai sus. Acest index urmărește top 500 companii din SUA și iti permite să investești în toate 500 odată cu 0 efort. Comitetul care administrează index-ul se ocupă de eliminarea companiilor care nu mai sunt profitabile și care apun, dar și de adăugarea companiilor noi. O mare parte a investitorilor americani investesc pentru pensionare în S&P500. Acest index aduce în mediu 10% profituri anuale – și, deși mai scade în crize, nu necesită vreun efort sau cercetări din partea investitorilor – economia SUA crește cu 10% anual de 100 ani încoace în pofida a două războaie mondiale și o depresie economică de 10 ani (1929-1940) și nu pare că se va schimba în curând. 100$ investiți lunar în S&P500 timp de 40 ani ar fi produs o sumă frumoasă de 550.000$. Prin comparație, dacă ai fi depus acești 100$ lunar intr-un cont bancar de-a lungul a 40 ani, ai fi adunat doar 48.000$. Aceasta e recomandarea mea pentru toți cei care vor o metodă simplă și sigură și care nu vor să își petreacă următorii 10 ani citind lunar acest newsletter. Tot de ce ai nevoie este să deschizi un cont de investiții online, să găsești indexul S&P500, să investești în fiecare lună o sumă fixă și să te dezabonezi de la orice tip de știri/newslettere financiare, inclusiv acesta. Aș fi foarte bucuros dacă o bună parte din cei interesați ar alege această cale – e una mult mai sigură și mai puțin periculoasă. Dacă sună de parcă încerc să vă conving să alegeți calea simplă și sigură – e pentru că asta fac. Cei care vor alege să participe în investiții active – vor avea responsabilități mai mari de auto-educare financiară.
Investitorul activ: După cum demonstrează Warren Buffet însă, dar și succesul a multor altor investitori și chiar exemplul clubului nostru de investiții, un investitor, mai ales un investitor mic, poate identifica companii care aduc mult mai mult de 10% anual. Pe măsură ce portofoliul crește, riscurile pe care le poți lua scad. În Clubul de Investiții, pentru că am știut că piața nu aprecia corect valoarea Tesla, avem profituri între 300% și 600% în primii 2 ani, în funcție de cât de curând am început să investim. Deși investim și în Berkshire, la fel din 2018, avem profituri de doar 5-10%. Acest rezultat modest e tipul de rezultat la care ne-am așteptat de la început de la Berkshire și de la orice altă investiție – rezultatele în Tesla fiind o excepție, nu regula.
Ce e o acțiune și cum să deschizi un cont de investiții ca să o cumperi?
Generalizând, putem spune că o acțiune reprezintă o parte foarte mică dintr-o companie. În funcție de câte acțiuni are o companie (în câte bucăți mici este divizată) partea din companie asupra căreia ești proprietar variază. Companiile pot crea acțiuni noi, diluînd acționarii actuali și să le vândă pe bursă pentru a aduna bani de creștere și dezvoltare. Dacă cumperi mai mult de 50% din acțiunile unei companii – devii acționarul majoritar și practic – proprietarul companiei (cu excepția cazurilor în care acțiunile vândute pe bursă nu au drept de vot). Acțiunile sunt vândute și cumpărate de investitori în timp real în fiecare secundă și în cantități enorme în perioada în care bursa e deschisă (tipic între 9:00 și 17:00 ora SUA). Două dintre cele mai cunoscute burse sunt: New York Stock Exchange (NYSE) și Nasdaq. Deși înainte acțiunile erau reprezentate de certificate care confirmau faptul că ești acționar, astăzi întreg procesul e digital și ai nevoie de un cont de investiții online unde poți cumpăra acțiunile. Odată cumpărate, brokerul îți va afișa compania – numărul de acțiuni pe care le ai, cât ai investit și profitul/pierderea per fiecare companie.

Care este prețul corect pe care să-l plătești per acțiune?
Prețul unei acțiuni se crează prin consens pe piață, însă există un calcul simplu pe care-l poți face ca să evaluezi o companie. Nu ai nevoie de multe calcule ca să înțelegi când ceva e ieftin și cand e scump. Acțiunile Apple, de exemplu, în 2018 au scăzut în lunile Ianuarie și Aprilie – momente în care un value investor ar fi cumpărat. Apoi au crescut la maxime noi, moment în care un investitor ar trebui să fie mai prudent. Și, spre final de an, au scăzut iarăși enorm spre 174$ din cauza unei mici corecții a pieței de acțiuni – din nou un moment bun pentru investitori să acumuleze mai multe acțiuni.

O explicație de calcul mai tehnică ar suna cam așa: Împarți prețul per acțiune la câștigurile per acțiune si obții un raport (price/earnings ratio). Sau, si mai simplu – dai “Apple PE ratio” la căutare pe Google. Acest raport se numește Price/Earnings ratio sau, pe scurt, PE Ratio. Istoric vorbind – o companie are un preț rezonabil dacă are un PE ratio de 20 (prețul unei acțiuni e de 20 ori mai mare decât câștigurile anuale per acțiune). În timpul crizelor economice prețul per acțiune poate scădea la doar 10 ori cât câștigurile, deci un PE ratio de 10 înseamnă că plătești puțin pentru companie față de câștigurile ei anuale. Din păcate natura umană e plină de excese și, când se instalează euforia, același PE ratio crește la 40 – ceea ce înseamnă că investitorii plătesc pentru o acțiune cât câștigurile pentru următorii 40 ani. Inevitabil, atunci când investitorii realizează cât de proastă e investiția făcută, se grăbesc să vândă acțiunile, iar piața scade înapoi la un PE ratio de 20. Sau, dacă panica e și mare, la 10. Tocmai am descris ciclurile economice – de la euforia acțiunilor care urcă doar în sus până la teroarea corecției, când toți vor să vândă la orice preț toate actiunile pe care le dețin. Tipul acesta de investitor, speculatorul, se lasă purtat de emoții și ne oferă nouă șanse grozave să cumpărăm părți din companii bune la prețuri de nimic. Un studiu de caz ar fi Apple – o companie incredibil de profitabilă care în 2013 era tratată de investitori ca o companie oarecare producătoare de telefoane și care nu are niciun avantaj competitiv, cu un PE Ratio foarte mic de 8.73 și preț per acțiune de 15$ (nu întâmplator Warren Buffet a investit in Apple în acea perioadă). Spre final de deceniu investitorii au înțeles cât de profitabilă e Apple si cât de important e acel telefon pentru utilizatorii lui fideli și balanța s-a înclinat instant în cealaltă extremă – Apple are azi un PE ratio de 36 și preț per acțiune de 115$.


Pentru cei care urmează Value Investing- Apple era o investiție grozavă atâta timp cât PE ratio-ul lor era sub 20. Însă, investitorii care investesc astăzi în Apple plătesc prea mult pentru câștigurile acestei companii, iar asta se întâmplă mereu după o creștere vertiginoasă de 10 ani a economiei SUA – euforie și prețuri exagerate pentru acțiuni. Un PE ratio foarte mare, adică un preț mare per acțiune versus câștigurile companiei, e justificat doar dacă compania crește agresiv (Netflix, Tesla). Există o mare probabilitate ca în câțiva ani câștigurile companiei vor crește enorm, iar aceasta va merita prețul per acțiune pe care tu îl plătești astăzi. Tesla are câștiguri de 2$ pentru fiecare 400$ investiți într-o acțiune astăzi. Deci Tesla are un PE ratio de 200, dar e fapt acceptat de investitori că Tesla își va crește câștigurile de zeci de ori. Însă, dacă compania nu ar plănui să își crească veniturile, hai să vedem cât de nebunesc este un PE ratio de 200. Să ne imaginăm un alt business stabil cu un PE ratio de 200. De exemplu, cumperi un apartament ca să-l dai în chirie și vânzătorul îți zice că are un PE ratio de 200 – adică, dacă apartamentul costă 100.000$, atunci va produce anual de 200 ori mai puțin – adică 500$ anual. Nimeni nu ar considera aceasta o investiție bună, așa?
La celălalt capăt al spectrului sunt companiile stabile ca Berkshire Hathaway care au un PE ratio (efectiv) de aproape 10. Asta înseamnă că compania câștigă banii pe care tu i-ai plătit per acțiune în doar 10 ani. Sau, dacă e să continuăm analogia cu imobilul, ar fi un apartament de 100.000$ care produce stabil 10.000$ anual în profituri (după impozite, mentenanță și alte cheltuieli). Pe lângă asta, chiria ar putea crește anual și s-ar putea chiar dubla în următorii 10 ani. Cine nu ar vrea să investească într-o asemenea afacere? (Berkshire ne oferă această șansă azi).
Deschiderea unui cont de investiții este un proces simplu – similar cu înregitrarea pe orice altă platformă online. Printre brokerii recomandați sunt Robinhood (SUA), Degiro (U.E.), Etoro (U.E.), Stake (Australia), Trading212 (Moldova). Deschiderea unui cont de investiții e un proces mai strict și un pic mai lent pentru că necesită dovada identității (pașaport) și, ocazional, se mai cere și extras de cont bancar. Acțiunile tale trebuie păstrate în siguranță și aceste cerințe de identitate sunt juste și corecte – brokerul e gardianul investițiilor tale. În majoritatea țărilor dezvoltate statul impozitează profitul făcut la vânzarea acțiunilor, iar acestea trebuie declarate odată cu veniturile, anual. Din experiența mea, acest fapt sperie investitorii care nu au interacționat niciodată cu sistemul de impozitare sau nu și-au declarat vreodată impozitele. Dar, de cele mai multe ori, cunoașterea acestui sistem este crucială nu doar pentru investiții, dar și pentru succesul financiar în viață . Legile variază de la țară la țară și atât în interiorul Clubului de Investiții, dar și în acest newsletter recomand tuturor să citească despre detaliile impozitării în țara în care locuiesc, cuvintele cheie ar fi “capital gains tax”, “dividend tax”, “wealth tax”, “tax free investments”.
Tipic, ca să cumperi o acțiune, deschizi contul de investiții online, găsești compania, apeși “Buy”. Alegi câte acțiuni vrei să cumperi și prețul maxim pe care vrei să-l plătești per acțiune (de obicei alegi un preț similar cu prețul actual pe piață). Acțiunile apar în contul tău și nu mai ai nimic de făcut decât să aștepți ani buni 🙂
Important: Unii brokeri forțează (direct sau indirect) utilizatorii să folosească leverage (termen tehnic CFD) să împrumute bani de la platformă ca să cumpere acțiuni. Problema, însă, este că acești brokeri nu îți spun că, dacă ai cumpărat de 5x mai multe acțiuni decât îți permiți, ei le vor vinde instant dacă prețul scade cu 20%. Acest proces se numește Margin Call. Să cumperi acțiuni cu bani care nu îți aparțin și apoi să le pierzi pe toate la primul strănut al pieței e felul în care Etoro și Trading212 încearcă să facă bani și felul în care marea criză economică din 1929 a început – oamenii cumpărau acțiuni cu bani împrumutați pentru că erau siguri că piața poate merge doar în SUS. E important să cumpărați doar acțiuni întregi (nu fracții) – cu banii voștri personali – fără niciun artificiu sau alte “inovații” de pe Wall Street.
Companiile în care investim în Club:
În clubul de investiții noi investim în doar 3 companii. A 3-a companie s-a alăturat foarte recent la portofoliile noastre. O idee prevalentă în lumea investițiilor este că trebuie să investești diversificat – preferabil într-un index ca S&P500 ca să te protejezi de o scădere bruscă a unei singure companii. Din păcate, însă, o astfel de diversificare te ‘protejează’ și de creșteri spectaculoase a unei singure companii – pentru că nu ești concentrat în ea. Investitorul pasiv caută să nu citească și să nu fie nevoie să urmărescă companiile în care investește. Noi, ca investitori activi, căutăm și reușim să avem profituri mult mai mari decît S&P500 pentru că ne concentrăm pe oportunități enorme – individuale.
Peter Lynch – un alt Value Investor (are video-uri interesante pe YouTube) explică foarte clar și pe înțelesul tuturor cum trebuie să investești. Pentru fiecare companie trebuie să ai o poveste – o traiectorie pe care anticipezi că o va urma. Și, după ce investești, trebuie să fii la curent dacă compania urmează cursul pe care l-ai anticipat.
Unele companii cresc și, deși au profituri mici azi, vor avea profituri mari în viitor (McDonalds în anii 60, Microsoft în anii 90, Apple în anii 2000).
Alte companii sunt companii stabile care produc profituri constante (Coca Cola, Berkshire, J&J, McDonalds azi).
Alte companii sunt la final de viață și apun deja, sunt în declin. (IBM, GE)
Există companii ciclice – de exemplu, companiile auto care cresc în cicluri economice și scad în crize (Ford, GM).
Majoritatea companiilor vor trece dintr-o etapă în alta de-a lungul vieții: vor crește viguros, se vor stabiliza când vor atinge maturitatea, vor avea cicluri și, la final, vor apune. E important să le urmărim povestea și să știm pe cât timp investim în ele și motivul pentru care investim.
Portofoliul mebrilor clubului de investiții arată cam așa:
30% Tesla(Simbol pe bursă TSLA)
65% Berkshire Hathaway(simbol pe bursă BRK.B)
5% Square(Simbol pe bursă SQ).
Voi intra în detalii mai târziu, însă povestea scurtă pe care o atribuim acestor companii este următoarea:
Tesla – o companie cu creștere rapidă (30-50% anual) care se îndreaptă spre 3mln. de mașini electrice vândute pe an în 2025 și pînă la 20 mln. vânzări anuale în 2030, plus panouri solare, baterii și alte produse. Tesla a revoluționat industria Auto cu prima mașină electrică produsă în masă la preț rezonabil (Tesla Model 3 – 45.000E) cu o baterie mare (500KM) și noul scop al companiei anunțat în timpul evenimentului numit Battery Investor Day este să producă 30% din toate mașinile/bateriile vândute în 2030. Deja au liniile de producție. În afară de mașini, Tesla produce software pe care îl vinde proprietarilor de Tesla – de la scaune încălzite la accelerație mai bună la autopilot. Ținta la preț per acțiune în 2030 : 4000$ (de 10 ori mai mult față de prețul de azi).
Berkshire – compania lui Warren Buffet care e sub-evaluată de piață și merită mult mai mult per acțiune decât prețul de azi. Berkshire e un conglomerat stabil care deține companii ca GEICO, DURACELL, dar, de asemenea, investește în Apple, CocaCola, Bank of America și altele. Berkshire angajează 1% din forța de muncă din SUA și aduce profituri enorme pentru acționari și are un preț mult mai rezonabil per acțiune decât întregul S&P500. Ținta la preț per acțiune în 2025: 400-600$ (Preț actual – 212$).
Square – o companie cu creștere rapidă din lumea FINTECH, dețin o aplicație care înlocuiește serviciile bancare de care ai avea nevoie – card, cont, investiții, bitcoin, împrumuturi personale. Anticipăm o creștere rapidă pînă la 70-100 mln. de utilizatori activi în SUA și că vor înlocui banca pe care utilizatorii o folosesc azi. Preț per acțiune în 2025 – 400-600$ (Preț actual – 183$).
Mentalitatea unui investitor în Corecții sau crize economice:
De cele mai multe ori, mai ales în presă, se instalează panica atunci când acțiunile scad și euforia atunci când acestea cresc. Analiștii îți recomandă să vinzi acțiunile pe timp de criză și să le cumperi cand piața își revine pentru că asta e natura umană – în extreme. Deși e contra-intuitiv, un investitor trebuie să facă exact opusul:
- Să cumpere acțiuni atunci când piața scade și totul e foarte ieftin.
- Să aștepte euforia, când actiunile cumparate ieftin devin foarte scumpe și, dacă vrea să le vândă – se va alege cu profit.
Acest ciclu durează tipic de la 2 pînă la 7 ani.
În clubul de investiții noi suntem abia la început de cale – am început să investim acum 2 ani. Noi cumpărăm acțiuni în fiecare lună – o metodă care ne asigură că nu cumpărăm niciodată la preț prea mare pentru că distribuie investiția de-a lungul timpului, însă cumpărăm mai mult atunci cand piața face Crash. Cine n-ar vrea să cumpere un apartament la jumătate de preț? La fel și cu investițiile, cine nu ar vrea să cumpere actiunile companiilor preferate la jumătate de preț?
Această mentalitate ne dă un avantaj unic psihologic: ne bucurăm când acțiunile cresc pentru că asta înseamnă că portofoliul nostru crește, dar ne bucurăm și atunci când scad enorm. Asta înseamnă că putem cumpăra la prețuri mult mai bune și știm că își vor reveni pe termen lung. E greu de exprimat în cuvinte câtă siguranță ne oferă această abordare – tipică pentru Value Investing.
Următorii pași în investiții pentru investitorii noi:
Acum că am stabilit riscurile investițiilor, dar si metoda noastră de investiții, puteți alege unul din Brokerii menționați mai sus: Robinhood (SUA), Degiro (U.E.), Etoro (U.E.), Stake (Australia), Trading212 (Moldova). Începeți prin a deschide un cont de investiții și a depozita o sumă de bani pe care sunteți dispuși să o investiți. Acești pași vor lua între câteva zile și câteva săptămâni în funcție de Broker.
După ce v-ați deschis contul, puteți cumpăra acțiuni în proporția pe care o folosim și noi în clubul de investiții 30% Tesla, 65% Berkshire, 5% Square.
Un investitor tipic care ar începe cu 5000$ va cumpăra deci 2 acțiuni Tesla (800$), 8 acțiuni Berkshire (1600$) și o acțiune Square (185$) și va păstra ~2000$ pe cont pentru ca să mai cumpere un pic și luna viitoare. Eu voi crea un cont nou de investiții virtual, la fel cu 5000$, si voi adăuga 500$ lunar ca să vă pot raporta în timp cum se descurcă investitorul “tipic” care urmărește aceste newsletter.
Pentru investitorii din acest newsletter am creat și un grup privat pe Facebook (https://www.facebook.com/groups/655294328456705) unde putem discuta întrebările legate de deschiderea contului, prima cumpărare de acțiuni și unde investitorii din clubul original, dar și investitorii care urmăresc acest newsletter pot crea o comunitate și răspunde la întrebări.
Vă recomand atenție maximă la cumpărare pentru că pe bursă, de multe ori, există diferite produse financiare cu același nume si vreți să investiți în compania corectă și nu într-un produs derivat care nu are nicio legătură cu compania în sine:
- Pentru Tesla căutați: TSLA sau US88160R1014 pe bursa NDQ (Nasdaq)
- Pentru Berkshire : BRK.B sau US0846707026 pe bursa NSY
- Pentru Square: SQ sau US8522341036 pe bursa NSY
De ce am creat acest newsletter și de ce e gratis? Există motive ascunse?
Motivele mele sunt simple – eu am decis că vreau să investesc pentru mine și am hotărât să-mi ajut și prietenii apropiați. Când am înțeles cât de mare e publicul care dorește să investească am decis să încep un “newslettter” și să echipez un public mai larg cu cunoștințele necesare. Acest newsletter va fi gratis mereu și va apărea o dată la 4-6 săptămâni. Varianta premium a acestui newsletter va fi o formă prin care să devină economic viabil să și va costa, cred eu, 10E/lună. Pentru cei care vor să susțină efortul oricum, deși nu am încă conținut extra pentru patroni, vă invit să vă abonați pe Patreon: https://www.patreon.com/user?u=43731866. Abonamentul de 10E, precum am zis, vă oferă acces doar la conținut premium (care încă nu există), iar cele de 15E și 25E vă oferă acces la întrebări sau un apel cu mine pentru situațiile în care grupul pe Facebook nu va fi suficient – deși eu cred că va fi. Aș vrea întâi să-mi demonstrez atât mie, cât și vouă că acest conținut merită orice fel de abonament.
Avertisment: Bursa de acțiuni poate scădea oricând, fie încet în cazul unei depresii economice de-a lungul a câțiva ani sau rapid, cum a făcut-o în 1987 (https://en.wikipedia.org/wiki/Black_Monday_(1987)). Cel mai puternic organ al investitorilor este stomacul – capacitatea de a accepta acesta scăderi și de a continua să cumpere acțiuni atunci când fiecare celule din corp le spune să vândă tot. Spre deosebire de Clubul de Investiții original, cititorii acestui newsletter își asumă personal riscurile și trebuie să aibă tăria de caracter să ia deciziile corecte, chiar și dacă uneori va fi dificil.
Nu ai amintit de Revolut ca metoda de comparat actiuni. Ce crezi de aceasta metoda?
Multumesc pentru continut de calitate.
Revolut e o metodă bună, însă investitorii nu sunt focusul lor principal. În consecință companiile de acest tip (Square, Revolut) numite Fintech-uri îți permit să faci doar esențialul – să cumperi acțiuni. Brokerii online adevărați oferă un set mai bogat de funcționalități pentru investitori: de la rapoarte financiare la știri si notificări relevante cât si mecanisme mai sofisticate de investiții, transferi dintr-o valută în alta șamd. Un investitor nou se va lovi foarte repede de limitările impuse de Revolut și va fi nevoit să treacă la un Broker adevărat într-un an sau doi.
Multumesc mult. M-ai inspirat sa incep in sfirsit, pentru ca demult ma gindeam sa incep a investi. Poate be spui in articolul urmator ce surse folosesti pentru a gi informat despre situatia la bursa.
Mulțumesc, Dan! Acest Newsletter este foarte informativ! Exact de ce are nevoie un începător.